آیا واقعا موی گربه و نگهداری از آن باعث نازایی میشود؟!!

آیا واقعا موی گربه و نگهداری از آن باعث نازایی میشود؟!!

آیا واقعا موی گربه و نگهداری از آن باعث نازایی میشود؟!!

احتمالا از گذشته حتما شنیده اید که «خانمی در اثر بیماری ناشی از موی گربه دچار نازایی یا سقط جنین شده» یا اینکه «فردی در کودکی با گربه ها در ارتباط بوده و به همین دلیل اکنون که فرد بالغی است دچار ناباروری شده است»

از این دست اظهارنظرها از دیرباز وجود داشته و با وجود پیشرفت روزافزون علم پزشکی و دامپزشکی، کماکان ادامه داشته است. آیا واقعا این اظهار نظر ها صحیح است یا خرافاتی بیش نیست؟

باید به صراحت اعلام کنم که این حرف ها به هیچ وجه پایه علمی ندارد. یکی از مشکلات عمده پخش این شایعات، ایجاد ترس در افراد جهت جلوگیری از نگهداری حیوانات خانگی مانند سگ، گربه، پرنده و انواع جوندگان مانند همستر و خرگوش به عنوان پرکاربردترین حیوانات خانگی در جهان شوند. گرچه باید از بیماری های مشترک با این قبیل حیوانات تا حدی مطلع بود اما باید مرز شایعه و حقیقت را تا جای ممکن جدا کرد. بیماری های مشترک بین گربه و انسان تعداد انگشت شماری هستند که تنها مورد تاثیر گذار در بارداری و باروی، بیماری توکسو پلاسما است .

توکسوپلاسما چیست و چگونه منتقل می شود؟ توکسوپلاسموز نوعی انگل است که می تواند در بدن گربه و انسان زندگی کرده وتکثیر پیدا کند. این انگل با مدفوع گربه دفع می شود و ممکن است انسان یا گربه ی دیگری غذا یا آب آلوده به مدفوع دارای این انگل را مصرف کرده و این انگل را وارد بدن خود کند. این بدین معناست که تمامی گربه ها آلوده به این انگل نیستند و روش انتقال آن موی گربه نیست بلکه مدفوع آلوده و به تبع غذای آلوده به آن است.
گاها این انگل از طریق گوشت گاو آلوده به این انگل هم منتقل می شود چرا که گاو حین چرا می تواند علف های آلوده به این انگل را خورده و آلوده شود. پس حتی از طریق گوشت غیر بهداشتی و آلوده هم انتقال میابد.

انسان در واقع میزبان واسط انگل توکسوپلاسماست و در صورت ورود این انگل در بدن، کیست‌های بسیار ریز میکروسکوپی تشکیل می‌‌شود که به سرعت از طرف سیستم ایمنی افراد سالم مهار شده و اغلب تا پایان عمر، ‌دیگر فعال نمی‌شود.
این اتفاق تنها یک‌بار در طول عمر هر فرد رخ می‌دهد و از آن پس فرد در برابر این انگل ایمن خواهد شد.در افرادی که به دلایلی مانند ابتلا به ایدز یا شیمی‌درمانی سیستم ایمنی‌شان بسیار ضعیف است، گاه این کیست‌ها دوباره فعال می‌شوند که در این صورت با آنتی‌بیوتیک‌های مخصوص درمان خواهد شد.

آنچه اغلب در جامعه ایجاد نگرانی می‌کند ابتلای زنان باردار به این انگل است که در میان مردم به نازایی ناشی از گربه مشهور است. در بسیاری از کشورهای پیشرفته همه خانم‌ها پیش از بارداری یا پس از اطلاع از حاملگی مورد آزمایش سرمی توکسوپلاسما قرار می‌گیرند. افرادی که از نظر سرمی مثبت هستند (یعنی قبلا با انگل آلوده شده‌اند) در طول بارداری با خطری مواجه نیستند، ولی افرادی که از نظر سرمی منفی هستند (یعنی تا کنون به انگل توکسوپلاسما آلوده نشده‌اند) تحت آموزش لازم (مثلا عدم تماس مستقیم با مدفوع گربه) برای جلوگیری از ابتلا به توکسوپلاسما قرار می‌گیرند. با توجه به توضیحات مربوطه، احتمال آلودگی به انگل توکسوپلاسما از طریق مواد غذایی بسیار بیشتر از مدفوع گربه است .

تماس با گربه نیز در دوران پیش از بارداری مضر نیست و حتی در دوران بارداری با توجه به رعایت موارد گفته شده بی خطر است. همچنین برای گربه های خانگی در برنامه ی واکسیناسیون، واکسن مربوط به این انگل و قرص های ضد انگل پیش بینی شده است و احتمال ابتلای یک گربه خانگی واکسن زده و انگل زدایی شده که از غذاهای پخته و غذای مخصوص گربه استفاده می کند بسیار بسیار پایین و در حد صفر است. پس نگران موی گربه نباشید!

اگر قصد نگهداری گربه به عنوان حیوان خانگی خود را دارید حتما دامپزشک مخصوص انتخاب کرده و برنامه های واکسیناسیون و انگل زدایی را انجام دهید و به توصیه های وی عمل کنید تا از انتقال احتمالی این عفونت و سایر عفونت ها پیشگیری کنید و مطمئن باشید که هیچ خطری شما را تهدید نخواهد کرد. همچنین در مصرف گوشت دقت کنید و مطمئن باشید که گوشت مورد استفاده ی شما توسط دامپزشکی تایید شده و آلوده نیست چراکه بسیاری از قصابی های روستایی و ده ها، دام ها را بدون نظارت دامپزشکی ذبح کرده و عرضه می نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.